waar twee werelden samenkomen

de Hoftuin

Bij Het Hof vind je onze biologische moestuin, waar meer dan 50 soorten groente en fruit een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor onze keukenbrigade.

de Hoftuin bij Het Hof

een tuin uit de 17e eeuw

De tuin van Het Hof is, vanwege een heel oud lanenpatroon, één van meest bijzondere en authentieke tuinen van Nederland. Hoewel er in de loop van de 350 jaar het een en ander aan de tuin veranderd of toegevoegd is, is dit altijd gebeurd met de nodige respect voor de geometrische hoofdstructuur. Dit geldt ook voor landschappelijke vijver die vermoedelijk uit de vorige eeuw stamt. Het vermelden waard zijn de oude linden voor het gebouw, dit zijn de oudste bomen van Noord Holland, en de linden langs de oprijlaan, vermoedelijk allemaal door Studler zelf geplant halverwege de 17e eeuw.
Bijzonder is ook de enorme moestuin waar alle soorten groenten, fruit en bloemen kunnen groeien en bloeien én de slangenmuur, die dateert uit de periode 1650. De kronkelige slangenmuur, waarvan er nog enkele in Nederland bestaan, werd gebouwd om fruit te telen. De muur is gericht op de zon uit het zuiden. De kronkels zorgen ervoor dat de zon vastloopt waardoor een warm microklimaat ontstaat waarin zuidelijke fruitsoorten als perziken en vijgen ook in een relatief koud land kunnen groeien. Deze constructie werd overigens ook toegepast om meer stevigheid te creëren. Zonder de kronkels zou een muur van grote lengte bij een storm om kunnen vallen. Inmiddels lijkt deze theorie achterhaald, maar feit blijft dat de slangenmuur van Het Hof, waar overigens geen zuidvruchten groeien, een prachtig bouwwerk is.
de-hoftuin-bij-landgoed-het-hof

in samenwerking met Scorlewald

Zaaien, composteren, oogsten, harken, maaien, snoeien, schoffelen, het bos onderhouden en boontjes doppen. Of het nu zomer is, of winter, in de mooiste tuin van Bergen is altijd wat te doen. De Hoftuin bevindt zich bij blooming landgoed Het Hof, deze idyllische locatie midden in het bos van Bergen is de perfecte plek voor de helden van Scorlewald om zinvol bezig te zijn.

Scorlewald en blooming werken al sinds 2015 samen. De zorggemeenschap in Bergen is opgericht in 1953 en biedt het ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Bewoners, bekend als “medewerkers”, werken samen in diverse activiteiten, zoals landbouw, kunst en ambachten. Scorlewald is meer dan een zorginstelling; het is een gemeenschap waar individuen hun vaardigheden ontwikkelen, zelfrespect opbouwen en deelnemen aan het dagelijkse leven. Het Hof maakt deel uit van de blooming Stichting welke tot doel heeft te investeren in maatschappelijk verantwoorde projecten en mensen een kans geven zich te ontwikkelen. Ze uitdagen om tot bloei te komen. De samenwerking met Scorlewald was daarom een logische stap. Onze bloeiers laten nu ook anderen tot bloei komen.

Simon is de tuinman van Het Hof en begeleider vanuit Scorlewald. Zijn hart ligt bij alles wat groeit en bloeit. Bomen, planten, bloemen, groenten, maar ook mensen. “In de Hoftuin, waar tuinieren een maatschappelijke functie heeft, komt dit alles samen. Het is prachtig te zien hoeveel liefde onze deelnemers in de tuin leggen. Of ze nu aardbeien plukken, een meiknol uit de aarde halen, of het pad aanharken, ik merk dat ze happy zijn. De Hoftuin is een oase van rust, omsloten door groen, zonder prikkels van buitenaf. Ze zijn één met de natuur, kunnen hier aarden en nemen hun werk zeer serieus omdat ze zien waar ze het voor doen. De door hen gedopte boontjes worden ’s avonds door de chef-koks van blooming hotel en Het Hof geserveerd. Mijn dag is geslaagd als iedereen met een goed gevoel naar huis kan gaan.”

Deze samenwerking tussen Scorlewald en blooming benadrukt het belang van inclusie, duurzaamheid en gemeenschap in Bergen. Het verbindt mensen van alle achtergronden en capaciteiten door de schoonheid van de natuur en maatschappelijk werk te combineren. Samen maken ze van de Hoftuin een bijzondere plek waar iedereen welkom is, of het nu is om te leren, te genieten van de natuur of speciale momenten te vieren. Het is een voorbeeld van hoe samenwerking de harmonie in de gemeenschap kan vergroten en de betekenis van deze prachtige locatie kan verdiepen.

lees verder over Scorlewald

tuinieren met een hart

tuinieren-het-hof-hoftuin
hoftuin-scorlewald-blooming
hoftuin-blooming-scorlewald
scorlewald-en-blooming-in-bergen

vanmorgen geoogst, vanavond op het menu

Van meirapen, peultjes en blauwschokkers, een chique woord voor kapucijners, tot tomaten in alle soorten en maten, schorseneren, aardbeien, pastinaken en eetbare bloemen als viooltjes, afrikaantjes of goudsbloemen. Alles wat in de Hoftuin groeit, is biologisch. En dat proef je. In de Hoftuin komen twee werelden samen. Die van de kok en die van de tuinder. De chef-koks van blooming koken naar aanbod. Het menu varieert met de seizoenen mee en de gerechten zijn afgestemd op hetgeen wat de Hoftuin de koks biedt. In overleg met de koks van blooming wordt er elk jaar een teeltplan opgesteld. De diversiteit zie je terug in de verschillende gewasgroepen met een zesjarige vruchtwisseling. Zo vindt er een jaarlijkse roulatie plaats tussen achtereenvolgens: aardappel, peul, kool, blad, vrucht en wortelgewassen. Hiermee kunnen we de bemestingsbehoefte beter afstemmen op het gewas en voorkomen we dat bepaalde plaagdieren zich in de bodem kunnen vestigen.

“Dagelijks loop ik door de moestuin en bespreek met tuinman Simon wat er die dag geoogst kan worden. Alles moet kloppen van de receptuur tot de opmaak van de borden van het servies tot de bediening en de hele ambiance, wat dat betreft is het ook echt een team effort. Elke maand verzin ik een nieuw menu. Het is een creatief proces, waar de Hoftuin een essentiële rol in speelt. Ik vind het heerlijk om door de moestuin te grasduinen en me te laten inspireren door alles wat daar groeit en bloeit en het menu hier op af te stemmen. Waar heb je dat, dat de ingrediënten die je gebruikt een paar minuten daarvoor nog in de tuin stonden?”

~ Daniël Meuleman, chefkok bij Het Hof

kom de Hoftuin proeven

kom de Hoftuin proeven

reserveer een tafel in een van onze restaurants

reserveer nu
een unieke werkplek voor hulptuinders

De tuin is omhult en besloten, maar tegelijkertijd ook openbaar en verbonden met de samenleving. Er komen veel bezoekers die hun waardering uitspreken voor de mooie producten die we hier kunnen oogsten. De deelnemers hebben hier een zinvolle werkplek.

de Hoftuin bij blooming Het Hof

compost maken we zelf

De plantenresten die niet geoogst worden composteren we hier zelf. Goede compost is de basis voor smaakvolle groenten. En we hebben een hele mooie kringloop want het groente- en fruitafval van blooming gaat naar Scorlewald, waar een grote composteermachine alles verwerkt. Na een rijpingsperiode wordt die compost hier op de tuin uitgespreid. En als wij de geoogste groenten en kruiden naar blooming brengen is de kring weer rond.

een gezonde bodem

Een gezonde plant heeft een gezonde bodem nodig. Wij voeden niet de plant, maar wij voeden de bodem waar de plant op groeit. Dit doen we al in het vroege voorjaar door veel biologische compost, paardenmest en koestalmest op te brengen. Een klein handje vruchtbare bodem bestaat uit miljarden onzichtbare organismen die continu aan het werk zijn om organisch materiaal om te zetten in plantopneembare voedingsstoffen. Zo’n bodemvoedselweb is een wonderlijke wereld waar we dagelijks over heen lopen.

proef en ruik de Hoftuin

meer dan 50 soorten kruiden, groente en fruit

Rondlopend over de tuin komen kleuren en geuren je tegemoet. In de kruidentuin staan de bekende keukenkruiden zoals rozemarijn, salie, pepermunt, koriander, tijm, marjolein en peterselie. Maar ook meer exotische planten zoals vietnamese koriander, olifantknofl ook, citroenafrikaan, szechuanpeper, sinaasappeltijm, chocomunt, ananasmunt en verveine. In de kas vind je basilicum (6 verschillende soorten), ijskruid, komkommer, tomaat (5 soorten), paprika, peper en aubergine.

hoftuin-insecten-bloemen

proef en ruik de Hoftuin

Een grote diversiteit aan bloemen en kruiden trekken allerlei insecten aan die ervoor zorgen dat plaagdieren niet de overhand krijgen. Zo blijft alles in evenwicht met elkaar en kunnen er goede groeiomstandigheden ontstaan met een rijk bodemleven

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het blooming nieuws over ons hotel, de restaurants, Het Hof en evenementen.