ons verhaal

gebouwd op de grondvesten van de Volkshogeschool

blooming volkshogeschool oorsprong

"we are blooming".. maar wat betekent dat eigenlijk?

Bij blooming is iets ‘blooming’ of ‘niet blooming’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Waar komt dit vandaan? Het is iets wat in onze genen zit. Een gevoel, een beweging, een motivatie om dingen anders te doen. blooming, to bloom, betekent letterlijk: bloeien of tot bloei komen. Maar ook, doorgeven, opleiden, verfrissen en inspireren. Allemaal termen die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van blooming. Allemaal aspecten die we vandaag de dag nog aan onze gasten willen meegeven.

De grondlegging van de blooming cultuur is in 1939 ontstaan met de oprichting van de Volkshogeschool Nederland. Het doel van de Volkshogeschool was het emanciperen van kwetsbare groepen in de samenleving door het verbinden van mensen uit allerlei lagen van de samenleving. Dit gebeurde door middel van cursussen en trainingen. Onderwerpen varieerde van medezeggenschap tot milieu tot kunst en cultuur. Onder leiding van Oscar Guermonprez en met veel subsidie van de overheid groeide de Volkshogeschool Bergen uit tot één van de populairste en grootste Volkshogescholen van Nederland.

uit de archieven

de oorsprong van blooming (4)
de oorsprong van blooming (3)
de oorsprong van blooming (5)
de oorsprong van blooming (1)

Oscar Guermonprez was een stimulator, iemand die kon aanmoedigen eigen initiatief te nemen, iemand die verbond, inspireerde en men de ongelimiteerde ruimte gaf om zich te ontwikkelen. De cultuur van de Volkshogeschool zat in zijn DNA. Vanaf het begin in 1939 tot aan de jaren 90 was de Volkshogeschool een plek was waar cursisten met elkaar in verbinding kwamen. Door te discussiëren, te studeren en van gedachten te wisselen maar ook door samen te wonen, te eten, af te wassen en onkruid te wieden. Het aanbod aan cursussen en workshops was veelzijdig. Van dansen, theater en schilderen tot politieke sessies, boekhouden, vormingswerk en cursussen voor vrouwen in verzorgende beroepen. De cursisten kwamen uit alle hoeken van de wereld. Jonge mannen uit Suriname tot hele gezinnen uit Turkije. Het was een vrijplaats waar talloze nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen worden geboren.

In de jaren 90 zorgt een nieuw beleid ervoor dat de VHS minder afhankelijk van subsidies van de overheid wordt. Het trainingsbureau ontstaat waar de gedachten en de visie van de VSH blijven leven. Het doel is nog steeds om dwarsverbindingen op te zetten en om mensen uit verschillende hoeken van de samenleving samen te brengen. Deze formule en visie blijkt populair en de vraag naar trainingen stijgt. Ook de vraag naar meerdaagse trainingen met overnachting groeit. De VHS breidt uit en wordt in 2002 tot blooming omgedoopt. Een vergader- en congreslandgoed met hotel.

in 2024

In 2024 is de filosofie van de Volkshogeschool nog steeds levend. MVO stroomt door ons DNA, we proberen te verbinden en mensen te laten groeien. blooming is een leerbedrijf, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, hecht geen waarde aan hiërarchie, geeft terug aan de gemeenschap en blijft investeren in een duurzame toekomst. Onderwerpen als het opleiden van het personeel, het ontzorgen van onze gasten, het milieubewust ondernemen, de aandacht voor kunst en het waarderen van de roots zijn tastbaar aanwezig in het hele bedrijf. Al is het een biologisch afbreekbare wc-rol of de samenwerking met Zorginstelling Scorlewald. we are blooming.

blooming is inmiddels doorgegroeid naar twee bloeiende locaties; blooming hotel (Bergen) en blooming landgoed het Hof (Bergen). Inspiratie, ontspanning, ontwikkeling en groei zijn 71 jaar na de start nog steeds de kernbegrippen van blooming. blooming beschikt over een prachtige omgeving en biedt diensten die je in een toestand van bloei, kracht en daardoor ongekende mogelijkheden in jezelf brengt.

Disclaimer

In het historisch fotoarchief van Stichting Blooming Bergen NH en haar rechtsvoorgangers, dat wordt beheerd door het Regionaal Archief Alkmaar, bevinden zich duizenden foto’s gemaakt in de periode tussen circa 1946 en 1995. Talloze kiekjes, amateuropnamen en professionele opnamen. Vaak, ondanks historisch onderzoek, is onbekend wie destijds de foto’s heeft gemaakt aangezien de verblijfplaats van de vervaardigersadministratie ons onbekend is. Misschien heeft die wel nooit bestaan, misschien is deze verloren gegaan. Het bestuur van Stichting Blooming heeft toch besloten een klein deel van deze fotocollectie te publiceren via internet of te gebruiken voor de decoratie van haar gebouwen. Mocht u menen aantoonbaar aanspraak te kunnen maken op nog eventueel geldend auteursrecht, dan kunt u contact opnemen met blooming via welcome@weareblooming.com